altBuiten is het oorlog
Janny van der Molen


Ieder jaar opnieuw komen kinderen van de basisschool vragen om boeken over de tweede wereldoorlog, met name over Anne Frank. Zou zij die zo graag een beroemd schijfster wilde worden, blij zijn met deze aandacht, die eigenlijk vrij weinig met haar literaire kwaliteiten te maken heeft. Want ook al heeft ze er zelf voor gezorgd dat haar verhaal is blijven leven, de blijvende belangstelling draait toch vooral om dat verhaal en de link met de Holocaust. Niet om haar schrijverschap.
Haar verhaal is in een nieuw jasje gestoken, dit keer speciaal voor de jongere kinderen, die je niet meteen het Dagboek zelf zou laten lezen.
Janny van der Molen heeft overigens de dagboeknotities wel degelijk gebruikt, alsmede andere boeken die over Anne zelf of over bekenden van haar gaan. Ze is er voor naar Amsterdam gereisd, naar Westerbork en naar Auschwitz, om alles zo goed mogelijk te kunnen vertellen.


Behalve een fictief verhaal, dat dus de werkelijkheid zo goed mogelijk volgt, zijn er voor er een hoofdstuk begint twee informatieve pagina’s over wat er gebeurt in de buitenwereld, en waarom er dat gebeurt met de familie Frank wat we nu allemaal weten. Die pagina’s zijn in kleur. Je kunt ze dus heel snel terugvinden door snel bladeren, dat is handig als je het nodig hebt voor een werkstuk. De informatie wordt in duidelijke, begrijpelijke taal verteld.
Maar als je gewoon alleen maar Annes verhaal wilt lezen, dat kan ook. Dat leest vlot, met veel dialogen, prettig veel witruimte en mooie tekeningen van bijvoorbeeld bekende situaties uit het Achterhuis.  
Anne komt ook in dit boek duidelijk naar voren als een meisje dat weet wat ze wil, en bereid is daar voor te werken. En helaas is haar einde even duidelijk en onvermijdelijk.


Janny van der Molen is er zeker in geslaagd het verhaal van Anne duidelijk te vertellen voor jongere kinderen. Ook is het boek door de indeling heel geschikt om voor te lezen.
En nog een extraatje: een lesbrief! Heel mooi opgezet, met een kleurplaat van het Achterhuis en foto’s die je uit mag knippen.

ISBN 9789021670447  | hardcover |144 pagina's | Ploegsma   | januari 2013
Leeftijd vanaf 8 jaar
Illustraties van Martijn van der Linden.
Met historische foto’s.

© Marjo, 5 februari  2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER