Extaze 24

Fotografie, zesde jaargang nr. 4, november 2017.


Uitgeverij In de Knipscheer heeft het nieuwe nummer (24) van Extaze laten verschijnen. En het moet maar weer eens worden gezegd de meeste literaire bladen sneuvelen na enige tijd. Thema van dit nummer is fotografie. Dat is niet zo vreemd want bijvoorbeeld Bill Brandt (1904-1983) fotografeerde veel celebreties waaronder literatoren zoals Dylan Thomas en Ezra Pound. Van hem is de uitspraak:” Fotograferen is niet aan regels gebonden, het is geen sport. Alles moet geprobeerd en uitgedaagd worden.”

Ook Joan Ganny, de Amerikaanse fotografe, die nu in Amsterdam woont, maakte prachtige portretten van o.m. Bukowski en Henry Miller. Dichter bij huis was schrijver Willem Frederik Hermans een gedreven fotograaf. Hij had veel camera’s in zijn bezit, waarvan een aantal in het Letterkundig Museum in Den Haag belandde. Daan Rutten schrijft over Hermans als fotograaf. Deze hield van de realistische foto’s van Eugène Atget: cafés, winkeletalages, deuropeningen.


Onno Schilstra toetst Walter Benjamin’s stelling dat ‘de foto een spiegel van de werkelijkheid is die ons bewust maakt van onze omstandigheden’ aan zijn omgang met het fotokopieerapparaat, de fotostencilmachine, de Risograph en de digitale camera.


Wim Noordhoek vindt dat de fotografie altijd een link met de werkelijkheid heeft. Een aanvechtbare stelling, immers veel foto’s zijn geraffineerde verdraaiingen van die zelfde realiteit m.i. Een leuke uitspraak in dit artikel is:” Je ziet foto en schilderij naar elkaar toekomen in het ‘betrappen’ van het moment, van de tekenpen naar de foto, de heilige graal die zich eeuwen schuilhield.”


Korte verhalen met veel foto’s erin van
Ine Boermans, San Bos, Mischa van den Brandhof, Jonas Bruyneel, Heidi Koren, Arjen van Meijgaard, Hans Muiderman, Michel Ramaker, Dieuwke van Turenhout, Ilona Verhoeven, Jan Wijnen en de getalenteerde Pim Wiersinga.


Fraaie gedichten van
Naomi Duveen, Romain John van de Maele, Marcel de Roos, Fred de Vries en Meliza de Vries.


En Eric de Vries verzorgde het beeldmateriaal (foto’s) voor een groot gedeelte.


Een fraai nummer van een blad, dat het verdient om nog lang te bestaan.


ISBN 9789062659845 | Literair tijdschrift | aantal pagina's: 96 | In de Knipscheer |Verschijningsdatum: 02-11-2017

© Karel Wasch, 6 december 2017

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER