altEen ware held
Martin Michael Driessen


Waarom zou je een roman van dik tweehonderd pagina’s maken als het ook klein kan, zal de schrijver gedacht hebben. Hij had de levens van zijn hoofdpersonen kunnen uitvergroten, hij had het relaas van hun jeugd uitgebreid kunnen vertellen, hij had de andere personages kunnen uitvergroten, maar dat alles heeft Martin Michael Driessen niet gedaan en het is goed.
Het is meer dan goed, het is indrukwekkend.


Italië had in 1915 de oorlog verklaard aan Oostenrijk, louter en alleen om Tirol te veroveren. De strijd leidde net als in het Westen tot een loopgravenoorlog. 600 Kilometer lang strekten die zich uit langs de hele Italiaans-Oostenrijkse grens met de hoogste bergen van Europa. 900.000 Doden en gewonden waren het resultaat van een voor de Italianen uitzichtloze oorlog. De Oostenrijkers zaten hoog op de hellingen, in het voordeel ten opzichte van de Italianen die zich onder hen verschansten. Een lawine veroorzaken was een doeltreffend wapen...


Het verhaal gaat indirect over Generaal Cadorna, een tirannieke militair die diende in de Eerste Wereldoorlog. Voor hem telde het leven van de gewone soldaat niet (waar hebben we dat meer gehoord?) de generaal hield er barbaarse ideeën op na. Als zijn soldaten een slag verloren hadden ging hij over tot het decimeren van zijn troepen. Iedere tiende man werd geëxecuteerd.
Over Cadorna zijn nog meer feiten bekend: hij vergeleek zichzelf graag met Napoleon - een vergelijking die volgens mij totaal mank gaat - . Hij schreef alle mislukkingen toe aan het falen van zijn ondergeschikten. En strafte hen daarvoor. Hij liet ook Italiaanse krijgsgevangenen aan hun lot over, met als resultaat dat 100.000 landgenoten in gevangenschap omkwamen.
Vreemd genoeg stelde Mussolini hem later aan als veldmaarschalk in zijn leger.
Deze bruut vormt met zijn wrede manier van handelen de achtergrond van dit verhaal.


Twee broers, Beppo en zijn jongere broer Luigi bevinden zich onder de mannen die gestraft zullen gaan worden. De slag is verloren, deze keer zal iedere viérde man de dood vinden. Terwijl ze zitten te koukleumen en het harder gaat sneeuwen zitten ze te wachten op het vliegtuig van de Generaal.
Beppo probeert wanhopig hun kansen te berekenen, zodat hij weet waar ze moeten gaan staan om executie te voorkomen. Ten minste één van hen moet overleven!
Het loopt anders dan ze beiden hadden verwacht.


Martin Michael Driessen beschrijft de gelatenheid onder de soldaten. Het gekibbel om het laatste blikje sardines, de gehoorzaamheid van de mannen met de dood voor ogen, en dan het opstellen.
Een ware held is de titel van dit boek. Wie is die held dan? Luigi die panikeert in het oog van de dood? Beppo die zoveel moeite doet om zijn broer en zichzelf zo gunstig mogelijk op te stellen?
Of wordt misschien in ironische zin die generaal bedoeld, die nietsontziend zijn wrede nutteloze ideeën doorzet?
Een klein verhaal dat zoveel vertelt. Indringend en filmisch wordt die ene scène uit de oorlogsgeschiedenis belicht die je niet meer zult vergeten.


ISBN 9789028425354 |hardcover|63 pagina's|Uitgeverij Wereldbibliotheek|november 2013

© Marjo, 22 september 2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER